VALENCIA. Autoritats,
Senyores i senyors,
El Nou d´Octubre celebrem un dia històric, el naixement del nostre poble de la mà del gran Rei Jaume I, qui va fundar el Regne de València i va ser testimoni excepcional de les aspiracions d'una terra que ja prometia un futur brillant.
Hui, en el Dia de la Comunitat Valenciana, els alacantins, castellonencs i valencians manifestem amb orgull el nostre sentiment de pertinença.
Pertinença a un lloc on la història no va passar de llarg, sinó que va assentar les bases que van forjar el seu futur.
Pertinença a un lloc ric en cultura, que va ser capaç de convertir les seues tradicions, la seua llengua i la seua forma de sentir allò que li és propi, en el gran patrimoni de tots els valencians i valencianes.
I a més, hui compartim un aspecte més significatiu: els nostres valors, aquells que caracteritzen la societat valenciana i que són la nostra millor fortalesa.
Amb el pas dels anys, i generació rere generació, hem filat amb tenacitat i valentia el nostre futur; i ho hem fet treballant, mirant cap avant i amb l'autoestima pròpia de qui no té por a superar obstacles per a ser millor.
Hem vist cada pas, cada meta, cada projecte com un desafiament a batre a força de treball, esforç i confiança, les nostres millors armes.
DEFRENDE UN PROJECTE DE VIDA
Hui celebrem l'altura de mires del poble valencià, tots els èxits que hem conquistat i aquells que encara ens queden per aconseguir.
El 9 d'octubre és la millor ocasió per a aplaudir els que van defendre un projecte de vida, ho van construir a poc a poc i ens van deixar les portes obertes per a ser cada dia un poble millor.
Una societat que va aconseguir el seu ple autogovern amb l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia en 1982, fa ara 30 anys, gràcies al reconeixement de la Constitució de 1978.
Esta commemoració ens ha de servir a tots els valencians per a reflexionar sobre la importància fonamental que exercix la Constitució, tant per a l'enfortiment de la unitat d'Espanya, com per al respecte i la protecció del nostre autogovern.
La Carta Magna que ens ha permés conviure, des de la tolerància i la solidaritat, davall el respecte a unes senyes d'identitat històriques.
El sistema autonòmic ha SIGUT i continua sent un magnífic model de convivència, que representa la diversitat territorial d'Espanya.
L'autogovern ha sigut la força del nostre benestar, i l'estat autonòmic la clau de la modernitat, la solidaritat i el desenrotllament a Espanya.
En estos moments hem de mirar cap arrere amb orgull, i pensar que junts hem construït la base d'un estat modern.
El dia que festegem el 774 aniversari de la nostra identitat com a poble, en què tots els valencians celebrem la nostra capacitat per a liderar el nostre destí, és el moment que els valencians fem sentir la nostra veu.
LLEALTAT A ESPANYA
Per això, ací i ara, com a president de la Generalitat i com a representant dels alacantins, castellonencs i valencians, reafirme la LLEIALTAT de la Comunitat a Espanya, i defenc la seua unitat i la plena vigència de la Constitució.
El sentit comú i la responsabilitat ens porten a afirmar que no és el moment de plantejar processos constituents:
Però SÍ QUE és el moment de reforçar el model autonòmic per a definir amb claredat les competències dels uns i els altres, per a eliminar duplicitats, i establir un finançament més just que l'actual.
És el moment d’exigir el que ens correspon, sense colors polítics ni ideològics. La Comunitat ha sigut ferma en les seues reivindicacions durant els últims huit anys. Continuarem mostrant la mateixa fermesa i, si cal, amb més força, ara que el Govern d’Espanya està més disposat que mai a escoltar-nos.
Faig un crida a la unitat i a l'abandonament d'aventures que desorienten el rumb consensuat entre tots els espanyols.
Els ciutadans no es mereixen que ningú desvie l'atenció cap a assumptes que no siguen solucionar la crisi contra la qual estem lluitant.
La Generalitat és conscient de la difícil situació que estem vivint i compartix el sentir de la societat valenciana.
Ens trobem en un context històric que EXIGIX solucions contundents i valentes. Hem d'estar i estarem a l'altura que marquen els temps. La societat ens EXIGIX governar amb major REALISME, SENTIT COMÚ i RESPONSABILITAT.
EL BENESTAR DE LES PERSONES, UNA PRIORITAT
Des d'estes premisses, hem encetat una línia reformista i ambiciosa, centrada a reinventar l'administració per a fer-la més xicoteta i austera, més eficient i moderna, i també més OBERTA i participativa.
Tots els nostres esforços van dirigits cap a allò que és realment important per a les persones: L'OCUPACIÓ, LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA i GARANTIR LES POLÍTIQUES SOCIALS.
Per a la Generalitat, mantindre el benestar de les persones és una prioritat. Està en mans de tots, administracions i ciutadans, fer sostenible el sistema. Un sistema per a hui i per a demà.
Tots tenim clar que el millor model, de com administrar una economia, ha de ser aquell pel que hui es regixen les famílies.
Les que gasten només el que poden pagar. Les que han aprés a prioritzar amb sentit comú i responsabilitat.
Famílies valencianes que són també famílies espanyoles. I per eixe mateix motiu, es mereixen rebre el mateix suport, per part de l'Estat, que qualsevol altre espanyol.
Conec les dificultats econòmiques que travessa Espanya i els complexos reptes a què s'enfronta.
En la Generalitat, hem hagut d'implantar dures mesures d'ajust i racionalitzar el gasto. Tots hem assumit sacrificis, tant les administracions com els ciutadans.
Per això, entenc el criteri d'austeritat que des del govern s'ha marcat. Però, eixe esforç ha d'anar compensat per un finançament autonòmic equitatiu, que permeta atendre les necessitats de tots els ciutadans.
FONT DEL PROGRÉS I ESTABILIDAD D'ESTES DÈCADES
Alacantins, castellonencs i valencians, Hui celebrem un 9 d'octubre especial, emmarcat en el 30 aniversari del nostre Estatut d'Autonomia, font del progrés i estabilitat d'estes dècades. Este trenté aniversari ha de servir-nos per a obrir un espai de diàleg, que al compàs de la difícil situació que travessa la societat valenciana, ens permeta definir amb perspectiva com volem viure en el futur.
Vull reivindicar l'ESPERIT d'anys arrere, quan la societat valenciana es va marcar un objectiu i els seus representants polítics van saber estar a l'altura i arribar a pactes en qüestions que semblaven infranquejables.
Hui, amb la mateixa voluntat d'unitat i consens, hem de DEFENDRE LA IMATGE DE LA COMUNITAT i junts protegir les nostres potencialitats. Els valencians estem orgullosos de les nostres senyes D'IDENTITAT. Unes senyes en què les paraules LLEIALTAT, unitat, convivència, tolerància i solidaritat són el nostre millor passaport.
Som un poble que ha demostrat saber conviure durant segles amb diferents cultures i religions Un poble obert, LLEIAL i reivindicatiu.
Reivindicatiu amb el que ens pertoca, amb el que és just. Un poble que no es rendix mai. Que sempre ha estat ahí quan ha fet falta, donant la cara. Sent solidari. Els valencians no ens penedim de res, però no baixarem mai el cap. Davant de ningú. La Comunitat ha de caminar amb el front, sempre, ben alt.
Tenim un caràcter propi innegable. Una cultura, una història, una llengua i una identitat que s'han forjat amb les aportacions de milions de valencians.
Hui, és el millor dia per a enaltir la tasca d'alguns d'ells, que han sabut fer seu eixe ESPERIT que ens caracteritza.
Amb les MEDALLES D'OR AL MÈRIT ESPORTIU premiem 7 esportistes que representen un exemple de superació i esforç per a tota la societat, i que han portat la marca “Comunitat Valenciana” arreu del món:
A Víctor Cabedo, ciclista professional d'Onda, que va morir el passat mes de setembre mentres entrenava. Durant la seua intensa carrera, Víctor va ser protagonista de nombrosos èxits, motiu d'orgull per a tots els valencians.
A l'atleta José Antonio Redolat, el millor migfondista valencià de la història, a qui desitgem el mateix èxit en la seua nova etapa com a entrenador que el que va obtindre com a atleta professional.
A les olímpiques a Londres 2012, i medallistes de bronze en handbol, Vanessa Amorós i Sílvia Navarro, per la seua intensa i prolífica carrera esportiva i la constància que demostren cada dia afrontant els reptes més ambiciosos.
I als paralímpics i medallistes de bronze, el ciclista Maurice Eckard, el futbolista José Luis Giera i el nadador José Antonio Marí. A tots ells els agraïm que, superant tot tipus de barreres, hagen portat l'esport valencià al màxim nivell.
Enguany honrem amb el PREMI DE LA GENERALITAT A LES LLETRES al reconegut poeta i acadèmic alacantí, Antonio Porpetta, per haver dedicat la seua vida i obra a difondre la poesia i LITERATURA espanyola per l'estranger.
SENTIMENTS COMPARTITS
Premiem amb la DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT AL MÈRIT CULTURAL als qui, mitjançant el seu art i la seua connexió emocional amb el públic, posen en valor fets, mites, vivències passades i sentiments compartits:
Al llorejat i gran actor valencià Pepe Sancho, fill adoptiu de la ciutat de València i qui ha aconseguit transportar-nos, a través de les seues brillants interpretacions, a llocs i personalitats que en forma de ficció pinten de color una altra realitat.
A la Banda Primitiva de Llíria, la banda civil més antiga d'Espanya, també coneguda com “El Clarín”. Gràcies per ser estandard de les nostres tradicions musicals i de la nostra pròpia forma de crear art.
I a les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, recentment declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, per ser mostra inequívoca de la riquesa cultural de la Comunitat i de la perseverança dels seus veïns per mantindre i difondre les nostres tradicions.
Les DISTINCIONS DE LA GENERALITAT AL MÈRIT CIENTÍFIC reconeixen la vocació, constància i altruisme de persones abocades a la investigació i el progrés.
Reconeixem la trajectòria professional del doctor Rafael Carmena, que ha dedicat tota la seua carrera a l'estudi i tractament d'una malaltia com la diabetis, ajudant a milers de persones a conviure amb ella.
I al doctor Vicente Guillem Porta, pel seu interés i vocació al llarg de més de 20 anys al capdavant del servici d'Oncologia de l'IVO, en els quals ha aconseguit millorar la qualitat de vida de molts dels seus pacients.
VOLUNTAT DE PROTEGIR ELS MÉS VULNERABLES
Amb la DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT, homenatgem, enguany, persones que eleven el concepte de la solidaritat al màxim. Persones a qui devem gratitud pel seu gran compromís i voluntat de protegir els més vulnerables.
Al Pare Vicent Berenguer, per la seua incansable defensa de la dignitat humana i per impulsar l'educació en poblacions desfavorides, com a instrument necessari per a eixir de la pobresa.
A Pilar Mateo, per haver sabut portar el seu treball d'investigació més enllà dels laboratoris, contribuint a evitar moltes morts a països menys desenrotllats.
També volem donar el nostre suport, a través d'esta distinció, a la Federació Valenciana d’associacions de Familiars de persones amb Alzheimer d'Alacant, Castelló i València, per la seua incansable lluita contra esta malaltia i el seu suport incondicional a les famílies que conviuen cada dia amb ella.
Finalment, enguany hem volgut premiar amb l'ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT a persones que tenen en comú l'entrega personal i professional en benefici dels ciutadans.
A la Unitat Militar d'Emergències, per la seua excepcional actuació en l'àrdua i valenta tasca de defensa del benestar i la SEGURETAT de les persones durant els incendis forestals d'este estiu.
I al reconegut científic i investigador valencià Agustín Escardino, per la seua enorme i estimada contribució a la ciència, al desenrotllament tecnològic i a la formació universitària.
La meua enhorabona a tots. Hui, a més de commemorar el Dia de la Comunitat Valenciana, celebrem el fet de ser valencians i de comptar amb persones com les premiades. Són inspiració i referència de la grandesa de la nostra terra.
Moltes gràcies.
Actualmente no hay comentarios para esta noticia.
Si quieres dejarnos un comentario rellena el siguiente formulario con tu nombre, tu dirección de correo electrónico y tu comentario.
Tu email nunca será publicado o compartido. Los campos con * son obligatorios. Los comentarios deben ser aprobados por el administrador antes de ser publicados.