X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información
GRUPO PLAZA

MUSICA. Jazz Panorama 2011

22/07/2011
VALENCIA. D'entre els festivals de jazz que sobreviuen a la Comunitat en aquests fatídics temps, n'hem triat tres. L'últim, Jazz Panorama (l'Hort de Trénor, Torrent), compta amb una programació en què destaquen les actuacions de l'afamat vocalista José James i del pianista Omar Sosa.


Big Band Taller Sedajazz · Dijous 21/7, 20 h. 5 €

La Big Band del Taller naix de forma natural com a conseqüència de la intensa activitat didàctica que desenrotlla el Colectivo Sedajazz. Este projecte es va iniciar al Gener del 2010 i, després de diversos concerts, es va decidir realitzar la present gravació. Este ha sigut un nou repte que Sedajazz ha portat a bon terme; una experiència enriquidora, en tots els sentits, que ha reunit músics de nivells i personalitats diferents amb les mateixes inquietuds. És este un projecte que se suma a la llarga llista de formacions musicals que han nascut de l'escola Sedajazz. El títul d'esta gravació Swing Up definix clarament l'estil i llenguatge que esta Big Band ha treballat. La idea essencial d'esta gravació és rendir un homenatge al so de les grans orquestres de swing, en especial a la de Count Basie i el seu principal col•laborador Sammy Nestico, encara que també s'han gravat temes de Duke Ellington i Louis Bellson. Tots ells ens han ensenyat a swingar, a comprendre el jazz un poc més i a ballar per dins mentres toquen.

Thomas Enhco Trio · Dijous 21/7, 22.30 h. 15 €
Thomas Enhco naix a París en 1988. Comença a tocar el violí als tres anys i el piano als sis, estudia música clàssica i jazz amb els dos instruments, escriu les seues primeres composicions i dóna els seus primers concerts formant part d'un grup de xiquets. Als nou anys és invitat per Didier Lockwood a tocar en el Festival de Jazz d'Antibes Juan-les-Pins junt amb Martial Solal. Des de llavors l'invita regularment als seus concerts. Als deu anys, interpreta xicotets papers en pel•lícules. Als 12 anys ingressa en el Centre des Musiques Didier Lockwood, on estudia amb els més grans músics de jazz francesa i toca junt amb Peter Erskine, Mike Stern, Birèli Lagrène, André Ceccarelli o NHP. Estudia piano amb la concertista Gisèle Magnan, i ingressa en el Conservatori Nacional Superior de Música i de Dansa de París en la modalitat de Jazz i Músiques Improvisades.

Als catorze anys, forma el seu propi grup, Thomas Enhco & CO, compon i grava el seu primer àlbum, Esquisse (apadrinat per Peter Erskine), publicat al març del 2006 pel segell Ames; el mateix any, el Fons d'Acció Sacem decidix recolzar-lo. A partir de llavors, ha donat nombrosos concerts a França i per tot el món. Forma part de l'espectacle Le Jazz et la Diva Opus II, posat en escena per Alain Sachs, i interpretat pel nou grup de Didier Lockwood.

Arran d'una gira per Japó a finals de 2008, es fixa en ell Itoh 88 Yasochachi, un dels més grans productors de jazz japonesos, que decidix produir el seu segon àlbum, Someday my prince will come, publicat al juliol del 2009 al Japó i al febrer del 2010 a França. Amb este nou trio de jóvens músics (Nicolas Charlier a la bateria i Chris Jennings al contrabaix), Thomas Enhco explora i mescla els elements que componen la seua cultura (jazz, música clàssica, pop/rock) amb una intel•ligència i una energia fantàstiques.

José James Quartet · Divendres 22/7, 22.30 h. 15 €
La nova estrela José James està definint una nova direcció en la música contemporània, combinant blues urbà, hip hop, soul, drum & bass, sempre cap avant per a produir un so que és tan fresc com el demà encara que profundament arrelat a la tradició del jazz. La publicació del seu primer treball en la discogràfica Brownswood del dj internacional i productor Gilles Peterson, reflectix la seua passió per la diversitat, cantant des del blues sagrat Spirits up above de Rashaan Roland Kirk junt amb el llegendari pianista Junior Mance; donant una visió contemporània a Nola de Bill Llig i afegint una sensibilitat jazzística a la trobada de l'Hip Hop amb el soul setenter del clàssic Park Bench People.

En este treball també s'inclouen composicions originals que naveguen des del soul jazz, fins a les mescles de drum & bass amb soul de Love, fins a un himne rocker per a amants (Blackeyedsusan). S'inclou també alguna balada amb poema (The dreamer, dedicat al Reverend Martin Luther King). Darrere d'haver rebut l'atenció dels principals mitjans anglesos l'àlbum The Dreamer de José James pot ser considerat com un dels millors discos de jazz publicats en 2008.

Omar Sosa trio · Dissabte 23/7, 22.30 h. 15 €
Omar Sosa és un artista de fusió en el millor sentit de la paraula. Pianista virtuós que mescla les seues arrels cubanes amb llampades de bebop, free ‘jazz', hip-hop i inclús electrònica, creant una recepta fresca i coent que és molt més que la suma dels seus ingredients. Omar Sosa és un dels artistes de jazz més versàtils del panorama actual: compositor, productor, pianista, percussionista, arranjador i líder de diverses formacions. En la seua música fusiona un ampli espectre de les músiques del món i elements d'electrònica contemporània amb les seues arrels afrocubanes per a crear un so urbà, fresc i original, i tot amb un cor de latin jazz. Sobre l'escenari, Omar Sosa és una figura carismàtica que trau el millor dels seus companys d'escena amb la seua execució dinàmica i la seua capacitat d'improvisació, un enfocament ple de força emocional i espiritual, i molt d'humor. La puixança creativa d'Omar Sosa fa que la seua música siga sempre el més paregut a un estrena i això és una cosa que sempre fascina tant experts com aficionats, i que genera una connexió espontània amb el seu públic.

La música d'Omar Sosa és una visió única del jazz afrocubà, i encara que té un fort component en la tradició i el folklore d'Àfrica, la seua constant exploració de les possibilitats sonores demostra que l'escena del jazz seguix movent-se sense necessitat recórrer a relectures del passat. Omar Sosa mescla el jazz amb els ritmes afro-caribenys, combinant-lo amb diferents efectes electrònics i la seua forma tan apassionada de tocar el piano, sempre fugint de l'ortodòxia cap a la llibertat creativa.

Omar Sosa és un artista prolífic amb 20 discos en el mercat com a líder, i una desena de col•laboracions com a productor o músic invitat. Ha rebut diverses nominacions als Grammy pels seus discos Sentir (2003), Mulats (2006) i el més recent Across the Divide (2009). Actualment està treballant en diversos projectes que inclouen col•laboracions amb orquestres simfòniques, la presentació en directe del seu disc Afreecanos, i el seu disc més recent Ceremony (2010) amb una Big Band de la NDR i arreglaments de Jacques Morelenbaum. Per a març del 2011 publicarà Calma, un nou disc a piano solo, i té previst un disc amb Paolo Fresu.

Lucho Aguilar Quartet featuring Antonio Serrano · Diumenge 24/7, 22.30 h. 15 €
Antonio Serrano és sens dubte un dels grans músics de jazz d'Espanya. Comença els seus estudis musicals als set anys i posteriorment els amplia en els conservatoris de Madrid i Alacant. Molt prompte comença a destacar com harmonicista en la música clàssica. A instàncies del gran mestre Larry Adler, participa a París en un concert organitzat per Nacions Unides, on compartix escenari amb figures com Lorin Maazel, Salvatore Accardo, Bárbara Hendricks o Plácido Domingo. Després de tocar amb grans orquestres simfòniques de diferents països s'interessa pel jazz. A causa de la seua gran qualitat li sol•liciten els millors músics de jazz: Perico Sambeat, Chano Domínguez, Jorge Pardo, Tino di Geraldo, Guillermo McGill, Lou Bennet, Joshua Edelman, Javier Colina, Bob Sands, i molts altres. Intèrprets d'altres músiques - flamenc, llatina, autor i inclús pop - el reclamen per a les seues gravacions i concerts, per la qual cosa ha col•laborat amb Vicente Amigo, Diego Amador, Rubén Dantas, Tomasito, Joaquín Sabina, La Barbería del Sur, Germán Copini, Presuntos Implicados, etc.

El contrabaixista Lucho Aguilar és un històric del jazz a València. Sempre pendent de fer atractiva la seua intervenció, cuida tant l'execució com la creativitat. Lucho és un autèntic tot terreny que no ha tingut inconvenient a prestar el seu talent a disciplines com el flamenc - un any de gira amb José Mercé i col•laboracions amb Chano Domínguez i Jorge Pardo -, el reggae o la fusió, i que ha acompanyat cantautors de prestigi.

Joan Soler és un dels guitarristes més respectats d'este país. Amb quasi trenta anys de trajectòria, ha col•laborat amb els millors músics, tant nacionals com internacionals, i ha gravat quatre discos com a líder. El seu treball Old Portrait (que coliderà amb Ramón Cardo) va ser declarat millor disc de jazz del 2003. En 2008 va obrir el Festival Internacional de Jazz del Palau de la Música de València amb el seu projecte Jazz de Cine, que va ser molt aplaudit pel públic. És professor en diferents centres i ha impartit nombroses classes magistrals i seminaris. Està dotat d'una gran tècnica i és a més imaginatiu i sorprenent.

El quartet es completa amb el baterista sevillà establit a Madrid Jimmy Castro, col•laborador d'un gran nombre de músics madrilenys, i un autèntic mag del swing.

Del dijous 21 al diumenge 24/7
L'Hort de Trénor (Torrent
)

Para más información, aquí

Comparte esta noticia

comentarios

Actualmente no hay comentarios para esta noticia.

Si quieres dejarnos un comentario rellena el siguiente formulario con tu nombre, tu dirección de correo electrónico y tu comentario.

Escribe un comentario

Tu email nunca será publicado o compartido. Los campos con * son obligatorios. Los comentarios deben ser aprobados por el administrador antes de ser publicados.

publicidad
publicidad