X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información
GRUPO PLAZA

"Benvingut Mr. Mas"

XAVIER RIBERA CASADO (*). 20/04/2011 "Les prioritats d'estes renovades relacions són ben clares, la cooperació empresarial, les infraestructures (amb l'Arc Mediterrani com a símbol de les nostres reclamacions front Espanya i Europa), la llengua i la cultura..."

VALENCIA. "Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, benvingut a València en la seua primera visita a esta terra des que va ser triat President a les eleccions del passat 28 de novembre.

La Comunitat Valenciana i Catalunya són dos pobles que sempre han tingut unes relacions ben cordials i intenses al llarg de la història, excepte als últims quaranta anys des que va esclatar l'anomenada "Batalla de València", que va obrir ferides profundes. La responsabilitat necessàriament ens ha de portar a la reconciliació i a estendre ponts a banda i banda del Sénia.

Els nostres països tenen una estructura empresarial quasi idèntica, amb hegemonia de les menudes i mitjanes empreses. A més, els intercanvis comercials entre els nostres territoris ens demostren la complementarietat de les nostres economies. Les empreses valencianes i catalanes pateixen també els mateixos problemes estructurals: la baixa productivitat, la mancança d'innovació i una insuficient obertura a l'exterior.

No podem oblidar tampoc que els nostres pobles comparteixen una mateixa llengua. Llengua que a la CV és marginada i menyspreada tant a l'escola, com a les institucions, per part dels nostres governants. Les emissions de Televisió de Catalunya han estat tallades per mer complex d'inferioritat. Molts valencians i catalans volem que esta visita siga el començament d'una renovació completa de les relacions institucionals entre les nostres administracions, ja que de segur serà profitós per ambdues parts. No volem que esta visita siga com el film de García Berlanga, fill de la nostra terra, Bienvenido Mr Marshall, on el Secretari d'Estat americà se'n anà tan prompte com va vindre.

Les prioritats d'estes renovades relacions són ben clares, la cooperació empresarial, les infraestructures (amb l'Arc Mediterrani com a símbol de les nostres reclamacions front Espanya i Europa), la llengua i la cultura. Esperem que la pròxima vegada que vinga vosté a la CV no siga per a veure un partit de futbol. Per cert, que guanye el millor i si és el Barça millor encara".
_______________________________________

(*) Xavier Ribera Casado és sociòleg i economista

4 comentarios

Jove valencia escribió
20/04/2011 19:36

vegeu fantasmes, molts fantasmes... Sentir-se valencia sense complexos ni inferioritats i defendre la llengua, cultura i identitat valencianes singulars i diferenciades no es clavarme en ningú, ni menysprear a catalunya ni res d'aixo, per supost que no. Per cert ser i sentir-se plenament valencia i pensar que no necessitem germa major que nos diga lo que hem de fer, tampoc es ser blaver, es ser valencia i valencianiste. Pero no m'extranya perque per als pancatalanistes tot lo que no siga lo que ells pensen es de ser blavero, incult i atres tonteries

Jove saforenc escribió
20/04/2011 10:26

Ei valent, que compartim una metixa llengua no és cap opinió. Que som dos pobles diferents, a la vista està! Botifler?? Home, la veritat és que no ens vindria malamet un poc de realisme. Què fem? Proclamar la República Catalana? Continuar amb el rotllo blavero suïcida? I que guanye el Barça, a mi m'és un poc igual, però només per vore les caretes dels madrilenyos hui per Gandia ja em compensa. Alee.

Jove valencia 2 escribió
20/04/2011 10:07

Creo que se te ha pasado un pequeño detalle, y puede que sea el que este texto es un "articulo de opinion", el cual, no se si te enseñaron en la escuela cada uno puede expresar sus ideas libremente. Por otro lado, porque usas tantas comillas... nuestros pueblos no utilizan la misma lengua??? no logro entender el excesivo uso de estas, quiza porque no tienes que decir, y simplemente tienes que meter algo de paja para poder finalizar con tu gran comentario final?. Por ultimo, "un diari economic que treballa i aposta pels valencians i que n´hi haja que llegir opinions tant acomplexades i botiflers com estes...", lo que realmente te molesta es que sean ideas "botifleres" o que no sean "blaveres"?. Porque yo, al igual que el autor, creo que un desarrollo de las relaciones, ya sean en el ambito que sean, con Cataluña, simplemente pueden aportar beneficios a "nuestra comunidad". (Como habras podido comprobar yo tambien se utilizar "comillas"). Un saludo

Jove valencia escribió
20/04/2011 07:27

"No volem que esta visita siga com el film de García Berlanga, fill de la nostra terra, Bienvenido Mr Marshall..." "els nostres pobles comparteixen una mateixa llengua." "...Per cert, que guanye el millor i si és el Barça millor encara". Un diari economic que treballa i aposta pels valencians i que n'hi haja que llegir opinions tant acomplexades i botiflers com estes...

Escribe un comentario

Tu email nunca será publicado o compartido. Los campos con * son obligatorios. Los comentarios deben ser aprobados por el administrador antes de ser publicados.

publicidad