X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información
GRUPO PLAZA

L'ambaixador angolés José Marcos Barrica, doctor per la Universitat de València

09/04/2010 Barrica, que fou ministre a Angola, defén la primera tesi doctoral del conveni entre la Universitat i Angola

VALENCIA. L'alumne angolés José Marcos Barrica s' ha convertit en el primer alumne doctor del programa de doctorat fruit de la col·laboració entre la Universitat i l'Institut d'Educació Superior Jean Piaget d'Angola. Barrica és a més l'ambaixador del país en Lisboa i ha sigut ministre de joventut.

La Universitat de València, a través de la Facultat de Psicologia, va posar en marxa en 2003 un programa de doctorat en col·laboració amb l'Institut d'Educació Superior Jean Piaget d'Angola. L'alumne José Marcos Barrica, dirigit pel professor Melchor Gutiérrez Sanmartín, va defendre la seua tesi, el passat 26 de març, amb el títol "Resiliência, inteligência emocional e apoio social: Bases para a reintegração psicossocial dos portadores de deficiência física em Angola", amb la qual va obtindre la qualificació d'excel·lent cum laude.

El professor Gutiérrez Sanmartín afirma que aquest fet "suposa una fita en la cooperació acadèmica de la nostra universitat amb el món, i resulta especialment significatiu tractant-se d'un país com Angola, recent eixit d'una llarga Guerra Civil, que lluita per estabilitzar-se pas a pas i per donar de nou cohesió a una societat durament castigada pel conflicte bèl·lic i els enormes problemes que d'això es deriven".

El ja doctor Barrica és, a més, una figura significativa per a Angola, ja que ocupa actualment el càrrec d'Ambaixador del país en Lisboa, al qual accedí després d'exercir com a Ministre de Joventut i Esport dins de l'anterior gabinet ministerial angolés. Melchor Gutiérrez indica que "tal com queda patent en l'objecte d'estudi de la seua tesi doctoral, Barrica és una persona compromesa amb la tasca de reconstrucció del país, a més de mostrar una gran empenta per aplicar els principis de la ‘psicologia positiva' en el procés de reintegració psicosocial de les persones amb Discapacitat física derivada dels conflictes armats i orientar els esforços de la classe política a les demandes més bàsiques de la societat". Segons Gutiérrez els mateixos membres del Tribunal van ressaltar durant la defensa de la tesi de Barrica que és de "vital importància que líders polítics com ell s'aproximen acadèmicament a la realitat més dura del seu poble, per a traduir els resultats de la seua investigació en les polítiques socials i d'intervenció comunitària més idònies".

La defensa d'aquesta tesi obri el camí a una sèrie de treballs que haurien de ser presentats pròximament, i que es troben en elaboració en el marc del programa doctoral "Desenvolupament personal i intervenció social", de la Universitat de Valencia en col·laboració amb l'Institut Jean Piaget, amb seus en Angola, Cap Verd i Portugal. El programa fou iniciat pel doctor Antonio Clemente Carrión, i en aquest han participat diversos professors i professores del departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de València, i dels centres de Porto i Lisboa de l'Institut Piaget.

El tribunal, presidit pel doctor Gonzalo Musitu de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla, va estar compost, a més, per les doctores. Adelina Gimeno i Ana Córdoba de la Universitat de València, el doctor José Ignacio Navarro de la Universitat de Càdis i la doctora Conceiçao Couvaneiro de l'Institut Piaget de Lisboa.

 

Comparte esta noticia

comentarios

Actualmente no hay comentarios para esta noticia.

Si quieres dejarnos un comentario rellena el siguiente formulario con tu nombre, tu dirección de correo electrónico y tu comentario.

Escribe un comentario

Tu email nunca será publicado o compartido. Los campos con * son obligatorios. Los comentarios deben ser aprobados por el administrador antes de ser publicados.

publicidad