X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información
GRUPO PLAZA
OPINION

RTVV, a temps i de qualitat

VICENT PALASI *. 25/07/2015 Els valencians volem la nostra tele i ràdio en valencià; i com més prompte arribe el moment, millor per a tots

Editoriales ValenciaPlaza.com

Artículos anteriores

Comparte esta noticia

VALENCIA. Sense haver représ les emissions, el debat al voltant de la reobertura de RTVV ja reuneix més seguidors que l'audiència que tenia la tele autonòmica en els seus darrers anys. Per tant, no hi ha cap dubte: sabem que els valencians volem la nostra tele i la nostra ràdio en valencià; i sabem que la recuperació de les seues respectives emissions serà un gran èxit. Com més prompte arribe el moment, millor per a tots.

Ara bé, comencen a generar-se certs corrents d'opinió, i debats socials, sindicals i empresarials - legítimament interessats - que poden caure en la "túrmix" política que tot ho tritura, i convertir les peces de la il·lusió i del compromís per reobrir la tele, en un puré dessaborit i indigerible.

Quan es parla de RTVV s'ha de fer amb claredat. Canal 9 no existeix. Ràdio 9, tampoc. Un President de la Generalitat que ja no ho és va decidir - també en contra de l'opinió majoritària del seu partit - que els valencians no teníem dret a una ràdio i a una tele pròpies. L'atemptat contra els valencians i contra el nostre idioma es va votar en les Corts i el PP va tancar la tele. Punt.

Ara tenim un nou President i un nou Govern que vol obrir-la. Un President que desitja que l'obertura es faça el dia 9 d'Octubre, però no és fàcil. Per motivacions diverses hi ha recursos davant l'Audiència Nacional, davant el Constitucional i més de 1.600 possibles demandes individuals de treballadors que no en deixaran passar ni mitja si les coses es fan malament.

No és fàcil, però hi ha reunions (alguns diuen que secretes). No és fàcil, però hi ha qui parla d'una plantilla de 600 treballadors, altres de 200, altres de 150... No és fàcil: es teoritza sense cap coneixement per a incorporar a les televisions locals, però són quasi totes il·legals. Es diu que el sector de les productores privades ha de formar part del projecte, però el tancament de Canal 9 el va fer desaparéixer.

Evidentment, no és fàcil; menys encara quan ara per ara no queda massa clar on està ubicat el poder de decisió sobre el tema; si en les Corts o en el Palau de la Generalitat.

I res és senzill perquè la reobertura de Canal 9 s'hauria d'entendre com una part més d'una reordenació general del sector audiovisual valencià.

Els últims governs de la Generalitat han desfet absolutament el sector audiovisual autòcton; aquell que fa només 10 anys s'anomenava sector emergent. En alguns moments d'aquells anys semblava com si es governara contra les empreses valencianes del sector: es va anul·lar una adjudicació d'FMs sense donar cap explicació (i en queda una altra pendent); es van adjudicar emissores de TDT a empreses de la construcció i es van negar als pioners de la televisió local valenciana, es va concebre un macro projecte de suport al cinema com una operació immobiliària i es va utilitzar Canal 9 i Ràdio 9 com a gabinet de premsa del Govern, a més a més de com a maquinària de patrocini del futbol i de productores amigues.

Les lleis de l'audiovisual aprovades en les Corts pel PP han sigut -mentre han estat en vigor, fins el decret de creació de l'Alt Comissionat- més que suficients per a declarar il.legals les actuacions del propi Govern del PP.

El nostre territori, més que Comunitat, País o Regne és la Selva Audiovisual Valenciana, amb centenars d'emissores de TV i ràdio pirates que fins i tot (en alguns casos) reben ajudes públiques.

Canal 9 és una peça clau del sector audiovisual valencià, una peça que hauria de ser de les primeres a recol·locar-se; però deixar que el debat el conduïsquen interessos que treballen al marge del sector autòcton no és el camí.

Converses secretes per a parlar abans que res de la dimensió de la plantilla de Canal 9 no és un bon auguri, davant la Selva que ens envolta.

La urgència en la reobertura, encara que testimonial, s'ha d'aconseguir perquè demostra la bona voluntat però si tenim la possibilitat de fer-ho bé... ningú ens obliga a fer-ho malament.

Dissenyem primer el model de televisió, el model d'empresa pública que desitgem amb tot l'ecosistema normatiu i de relacions intersectorials que volem. El model el qual sens dubte ha de ser el sector emergent de l'audiovisual valencià. Que la provisionalitat siga provisional. Tenim temps per a una RTVV de qualitat.

 

* VICENT PALASI es extreballador de RTVV

Editoriales ValenciaPlaza.com

Artículos anteriores

Comparte esta noticia

7 comentarios

Sergi escribió
30/07/2015 11:51

En lloc de estar dos anys ploriquejant, per qué els "professionals" de RTVV no heu estant FENT audiovisual, com hem estat fent tants altres? Per qué en la vida real no hi ha un sou treballes bé o mal assegurat?

quevienequeviene escribió
25/07/2015 13:47

Si es un éxito garantizado, ¿por qué no lanza usted la televisión en valenciano?¿Por qué no la lanza valenciaplaza?El nuevo canal 9 será una ruinosa herramienta política que nos tocara pagar a los ciudadanos. Otra vez

quevienequeviene escribió
25/07/2015 13:47

Si es un éxito garantizado, ¿por qué no lanza usted la televisión en valenciano?¿Por qué no la lanza valenciaplaza?El nuevo canal 9 será una ruinosa herramienta política que nos tocara pagar a los ciudadanos. Otra vez

Jesús Raza Mescalero escribió
25/07/2015 11:52

Seguro que es lo más necesario. Seguro que es lo que la gente necesita. Seguro que hay un clamor popular de que vuelvan los tiempos de Monleón, de Maria Abradelo o del No-do del PP. Seguro. Seguro que os queréis poner al servicio del nuevo Poder que es el de siempre. De nuevo. Como siempre.

JOSE MANUEL escribió
25/07/2015 08:41

NI ES PRECISA NI NECESARIA,PERO EN CASO DE APERTURAR UNA NUEVA,CON EL PERSONAL AJUSTADO...Y NO MAS. POR MI PARTE (Y LO SIENTO ) NO LA HE ECHADO DE MENOS NI UN MINUTO.

Rodolfo Ferrer escribió
25/07/2015 08:15

Efectivament RTVV hauria de ser la primera peça del trencaclosques que és recomposar el sistema audiovisual valencia abandonat i ferit de mort. I el primer problema és, a més de la definició del projecte, vore quin paper tenen els exempleats, perque tant el nou Alt Comissionat com la Unió de Periodistes són partidairis de fer un projecte nou sense contar per a res amb els treballadors acomiadats per a que entrer qualsevol.

Boro Inot de las Marismas escribió
25/07/2015 07:46

No me cabe en la cabeza cómo la persona que ordenó el cierre y la forma en que lo hizo puede ser senador por esta comunidad con asesora y coche oficial; pero cerrada está. La Comunidad está quebrada y debe establecer unas prioridades: hospitales, colegios, vivienda,.... la televisión, si es que tiene que ir, va con los artículos de lujo, al final. A Pedro J. lo tiraron y va a abrir un periódico con el "crowdfundig". Si los valencianos queremos de verdad una tele y una radio en valenciano de calidad, independiente,los extrabajadores y quien quiera apuntarse no vais a tener ningún problema. Organizadlo.

Escribe un comentario

Tu email nunca será publicado o compartido. Los campos con * son obligatorios. Los comentarios deben ser aprobados por el administrador antes de ser publicados.

publicidad