X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información
GRUPO PLAZA
ESQUERRA UNIDA

Obrir un nou futur per
al País Valencià

09/10/2013 MARGA SANZ (*)

VALENCIA. El 9 d'octubre de 1238 es va obrir una nova etapa al País Valencià amb l'entrada de Jaume I. Ara, 775 anys després, i salvades les distàncies, es pot obrir també una nova etapa al nostre país quan el cicle de govern del PP s'apropa al seu final.

Recordem com el PP va arribar al Consell valencià enarborant la bandera del victimisme davant el govern central, però que en quan aquest va ser ocupat pel seu govern el seu suposat tarannà reivindicatiu es va esvair. Així, el País Valencià continua patint un finançament notòriament injust, per tal com, estant per sota de la mitjana de la renda en Espanya, l'aportació total de valencians i valencianes a les arques de l'Estat és superior a la que rebem d'elles. Es tracta, doncs, d'una "solidaritat" a l'inversa, dels que tenim menys cap als que tenen més. No és estrany, però, per tal com la transferència de renda dels de baix cap als de dalt és típica del capitalisme, especialment sota les banderes neoliberals.

Aquesta transferència, clar, s'ha donat també al si del País Valencià, on els diners dels impostos de tothom, aportats principalment per la classe treballadora, s'han utilitzat per a enriquir a uns pocs, a través d'una política malbaratadora de grans esdeveniments que s'ha fet palès que eren una cobertura de la corrupció. De fet, el País Valencià ha estat una senyera en Espanya de la corrupció que corroeix al conjunt del PP, i que ha contribuït a provocar una greu crisi institucional.

I quan la crisi disparada per l'esclat de la bombolla financera i immobiliària va colpejar al nostre país, les retallades no les han patit els que es van beneficiar dels anys de vaques grosses, sinó la classe treballadora i la resta dels sectors populars, amb una gravíssima pèrdua de drets socials, especialment en educació, sanitat i serveis socials. I la Generalitat Valenciana, que tenia les competències sobre aquests serveis, ha estat una aplicadora submisa de les retallades imposades des del Govern d'Espanya i des de la Troika europea. Aquestes retallades, de fet, el que han fet també ha estat retallar l'anomenat Estat de les Autonomies, amb uns pressupostos intervinguts i privades de la capacitat d'exercir plenament les seues competències.

Actualment les polítiques antisocials dels governs del PP en Madrid i en València, a les quals s'ha afegit l'escàndol de la seua corrupció, està provocant un fort rebuig de la majoria social, tant al conjunt de l'Estat com al País Valencià, que clareja el seu final quan la ciutadania puga per fi exercir els seus drets democràtics. Hi ha un clamor per la dimissió d'aquests governs i la convocatòria d'eleccions anticipades que puguen obrir pas a una nova etapa, a un nou futur per al nostre país.

Però, parafrasejant a Raimon, no hem d'anar endarrere d'antics tambors. No ens podem limitar a substituir als que ens malgovernen pel que ens governaven abans navegant sobre la bombolla immobiliària, iniciant les retallades socials i confabulant una regressió de la Constitució al servei de la Banca, demostrant així la falsetat dels seus intents d'emparar-se en aquesta enfront de les reivindicacions dels pobles.

Cal obrir un procés constituent que torne la sobirania al poble, i que al País Valencià li permeta exercir el seu dret a decidir. Cal bastir una alternativa federal, republicana i solidària en la qual els sectors populars dels diferents territoris col·laborem per construir un futur millor per a la gran majoria, lliurant-nos de la minoria privilegiada que ha estat prosperant a la nostra costa. Aquest és el futur que volem albirar per al País Valencià.

_____________________________________________________________________________

Marga Sanz. Coordinadora d'EUPV i síndica a Les Corts

Comparte esta noticia

comentarios

Actualmente no hay comentarios para esta noticia.

Si quieres dejarnos un comentario rellena el siguiente formulario con tu nombre, tu dirección de correo electrónico y tu comentario.

Escribe un comentario

Tu email nunca será publicado o compartido. Los campos con * son obligatorios. Los comentarios deben ser aprobados por el administrador antes de ser publicados.

publicidad